Mitä Agricola tekisi? -näyttely esillä Turun tuomiokirkossa

 

 

Enrico Mazzone tuo tuomiokirkon Pyhän Johanneksen kappeliin esille lyijykynäpiirustuksensa, jotka käsittelevät Agricolan elämää ja työtä. Töissä pohditaan Agricolan roolia kahden maailman  – uuden ja vanhan – välissä sekä meidän käsitystämme tästä suomalaisuuden suurmiehestä.

 

Näyttelyn avajaiset pidetään torstaina 4.4. klo 15 – 17. Taiteilija on paikalla tapahtumassa.

Avajaisiin on vapaa pääsy.

Näyttelyn järjestää Turun tuomiokirkkoseurakunta. Lisätietoja näyttelystä

 

 

 

 

ENRICO MAZZONE

 

Torinosta Pohjolaan

Torinolainen Enrico Mazzone (synt. 1982) on valmistunut kotikaupunkinsa taideakatemiasta (Reale Accademia delle Belle Arti) pääaineenaan elokuva- ja televisiolavastus. Viime vuosina hän on omistautunut monumentaalisille piirustustöille. Mazzone kiinnostui pohjoisen kylmistä ja kaukaisista maista, Islannista, Grönlannista ja Suomesta, ja päätyi Raumalle, jossa valmistui Kalevala-aiheinen 20 metriä pitkä seinämaalaus. Teos toimi lähtölaukauksena ja harjoitustyönä vielä suuremmille seuraaville töille, Rubedolle ja Apocalisselle. Nykyisin Mazzone asuu ja työskentelee Porissa.

 

Rubedo

Suomessakin esillä ollut massiivinen, 97 metriä pitkä ja 4 metriä leveä, lyijykynäpiirustus kuvailee Dante Alighierin Jumalainen näytelmä –teoksen tapahtumia ja henkilöhahmoja. Kalevalastakin inspiraatiota saanut teos on matka läpi Danten helvetin, kiirastulen ja paratiisin, Mazzonen omalla persoonallisella tyylillä maustettuna. Mazzone aloitti työn vuonna 2016 Rauman taideresidenssissä. Pistepiirustuksena toteutettu teos valmistui viidessä vuodessa vaatien 300 kiloa paperia ja lähes 6000 lyijykynää.

 

Apocalisse

Tämä suurteos sai alkunsa Porissa. Inspiraatiota Mazzone on hakenut työhönsä mm. Genovan hautausmaalta Italiasta. Hautausmaan upeat patsaat toimivat malleina Apocalissen moninaisille hahmoille.

Teos kuvailee Uuden testamentin Johanneksen ilmestyskirjan tapahtumia visionäärisen taiteen ja symbolien kautta. Taiteilija vaihtaa tässä työssä pistepiirustuksen viivoihin ja varjostuksiin. Teoksen ensimmäisten osien on tarkoitus valmistua muutaman vuoden sisällä, jotta ne voidaan esitellä Oulussa, Euroopan kulttuuripääkaupungissa 2026. Valmis työ tulee olemaan 1000 metriä pitkä ja 3 metriä leveä.

 

Enrico Mazzone