Lukupiiri ja elokuvakerho kokoontuivat useamman kerran vuoden aikana.

 

1.2. Vuosikokous

Seuran vuosikokous pidettiin Turun Pääkirjaston kokoustilassa. Kokouksessa käsiteltiin kaikki vuosikokoukselle määrätyt asiat, edellisen vuoden tilinpäätös ja kuluvan vuoden talousennuste ja toimintasuunnitelma. Lisäksi valittiin hallituksen jäsenet ja päätettiin vuosittaisista jäsenmaksuista.

25.2. Kirjaesittely

Säveltäjä ja kirjailija Eero Hämeenniemi kertoi kirjastaan Kulkija Venetsiassa (2022) Panimoravintola Koulun historian luokassa.

16.3. Lyhytelokuvien näytös

Visioni SardeSardinialaisten lyhytelokuvien näytös pidettiin Tuurintuvalla. Bolognan elokuva-arkiston (Cineteca di Bologna) ja Sardinian maakunnan tukemia lyhytelokuvien näytöksiä järjestettiin ympäri maailmaa mm. Dante Alighieri -seurojen kautta. Suomessakin elokuvat nähtiin Turun lisäksi mm. Tampereella, Jyväskylässä ja Porissa. Sardinilalaiset lyhytelokuvat ovat osa Bolognassa järjestettävää Visioni Italiane -elokuvafestivaalin ohjelmistoa. Hanketta ovat Italiasta tukeneet: Sardegna Film Commission, Cineteca di Bologna, circolo A. Gramsci Torinossa ja Visioni da Ichnussa -yhdistys Bolognassa.

26.4. Italia-Ranska -aiheinen esitelmä

Suurlähettiläs emeritus Pauli Mäkelä kertoi Italian ja Ranskan suhteista eri yhteiskunnan aloilla. Miten historia on luonut mahdollisuuksia yhteydenpitoon maiden välillä? Miten maat ovat kohdanneet kulttuurin aloilla ja miten italialainen siirtolaisuus näkyi Ranskassa? Miten Napoleon suhtautui Italiaan ja miksi Mona Lisa löytyy nykyisin Louvren museosta Pariisista? Luento pidettiin Turun Pääkirjaston Studiossa.

27.5. Kansallispäivän juhla

Festa della Repubblica Italiana eli Italian kansallispäivän juhla pidettiin ravintola Sergioksen viinibaarissa. Juhla tunnetaan Italiassa myös nimellä ”il due giugno” eli toinen kesäkuuta kansallispäivän mukaisesti. Tilaisuudessa esiteltiin Suomen Dante Alighieri -seurojen historiikki, nautittiin antipastoista ja viineistä, sekä kuultiin ravintolan perustajan Sergio Maniscalcon omasta matkasta Sisiliasta Suomeen ja Turkuun sekä hänen jo 1990-luvulla perustamansa ravintolan vaiheista.

29.8. Taidehistorian esitelmä

Taidehistorioitsija Salla Leponiemi kertoi taidemaalari Elin Danielson-Gambogin elämästä ja taiteesta Turun taidemuseolla. Elin Danielson-Gambogi (1861-1912) työskenteli ahkerasti Suomessa ja ulkomailla, erityisesti Italiassa, josta hän löysi kodin ja aviomiehen, italialaisen taiteilijan Raffello Gambogin. Elin kuitenkin jollakin tavalla unohdettiin ja hänen työnsä ovat usein vähemmän tunnettuja kuin monen muun kultakauden taiteilijan teokset. Luennolla kuulimme kattavasti mitä suomalaisen naistaiteilijan elämässä tapahtui ja pääsimme tutustumaan hänen teoksiinsa kuvien kautta. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Turun taidemuseon kanssa. Tilaisuudessa oli esillä Elinin alla näkyvä omakuva.

Elinin omakuva, 1899, Turun taidemuseon ystävien kokoelma

 

24.10. Esitelmä italialaisen muodin historiasta keskiajalta nykypäivään

Taiteentutkija ja tietokirjailija Liisa Väisänen piti esitelmän italialaisen muodin historiasta. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Turun pääkirjaston kanssa. Esitelmässään Väisänen kertoi mm. vaatteiden ja muodin yhteiskunnallisesta merkityksestä, historian suurista muotivaikuttajista ja muotiteollisuuden nykytilanteesta Italiassa. Maalla on pitkät ja vahvat perinteet kangastuotannossa ja vaatteiden suunnittelussa. Italialaisten tuottajien luovuutta ja hyvää makua myös arvostetaan suuresti. Elokuvilla on ollut merkittävä rooli muotivirtausten ja muoti-idoleiden synnyssä. Italiassa muoti on esillä kaikkialla arjessa. Myös armeijan Carabinieri-poliiseilla on Giorgio Armanin suunnittelemat virka-asut.

 

16.11. Jäsenilta oopperan ja baletin parissa

Seuran jäseniltaa vietettiin Radisson Marinan kirjastokabinetissa. Nautimme yhdessä iltapalaa ja katsoimme tallenteen Kansallisoopperan Areenakiertueesta 2023. Monipuolinen oopperamusiikista ja tanssista koostettu ohjelma oli kertakaikkisen upea ja ainutlaatuinen.