Lukupiiri

Seuran lukupiiri kokoontuu säännöllisesti vuoden aikana. Lukupiirissä luetaan italialaista kaunokirjallisuutta ja Italia-aiheisia tietokirjoja.

.

6.2. Vuosikokous

Vuosikokouksessa käsiteltiin vuoden 2024 talousasiat ja ohjelma sekä esiteltiin vuoden 2025 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Jäsenet esittivät myös toiveita seuran ohjelmaan, jotka annettiin hallitukselle pohdittavaksi ja mahdollisuuksien mukaan toteutettavaksi.

.

13.2 Sibelius Italiassa konsertti

Jean Sibeliuksen turkulaiselta sedältään saama viulu (1885-86) palasi kotikonnuilleen konsertissa, jossa esiintyivät Sibeliuksen tyttärentytär viulisti Satu Jalas ja pianisti  Folke Gräsbeck. Satu Jalas soitti konsertissa täydelle salille kappaleita joita oli soittanut myös isoisälleen tällä samalla viululla. Viulun Jalas oli saanut isoisältään ollessaan 12-vuotias. Arvokkaan viulun on todennäköisesti rakentanut soitinrakentaja Jacob Stainer, mutta täyttä varmuutta asiasta ei ole. Ohjelmiston valinnassa oli pohdittu erityisesti viulun eri sointivärejä – esimerkiksi kansanlaulussa ”Minun kultani kaunis on (JS 81 nro1) Sibeliuksen sovittamat värisävyt kuuluivat hyvin. Folke Gräsbeck toimi myös konsertin juontajana.

Tilaisuuden toisella puolikkaalla kuultiin italialaisen professori Ferruccio Tammaron puheenvuoro liittyen hänen italiaksi kirjoittamaansa Sibeliuksen elämänkerran uuteen, laajennettuun painokseen.

.

6.3. Elokuvapäivä Turku -elokuva Kahdeksan vuorta (Le otto montagne)

Seuramme osallistui ensimmäistä kertaa Turussa järjestettävään Elokuvapäivään, jonka takana on Elokuvakaupunki Turku ry, eli Scene. Yhdistyksen ovat perustaneet Turun kaupunki, Turun ammattikorkeakoulu ja Linnateatteri. Elokuvapäivä on kahdesti vuodessa järjestettävä kaupunkifestivaali, joka tuo maksuttomia elokuvanäytöksiä eri puolille Turkua.

Danten elokuvanäytöksessä esitettiin Kahdeksan vuorta (Le otto montagne, 2022), joka pohjautuu Paolo Cognettin samannimiseen romaaniin. Näytös järjestettiin hotelli Radisson Marinan kirjastokabinetissa ja se sai suuren suosion – paikalle saapui lähes 50 katsojaa, joista yli puolet oli seuran jäseniä.

.

26.3. Esitelmätilaisuus Ischian ja Procidan saarista

Fiorello Di Silvestre piti italiankielisen esitelmän aiheesta Ischia e Procida, due perle del Tirreno. Esitelmä kertoi saarten ainutlaatuisesta ympäristöstä, ekosysteemistä, historiasta ja taiteesta. Etelä-Italiaa ovat historian saatossa hallinneet monet kansat kuten kreikkalaiset ja espanjalaiset. Kaikki he ovat jättäneet jälkensä alueelle, kieleen ja kulttuuriin. Kreikkalaiset toivat alueelle viinin. Ischian saaren oma valkoviini on nimeltään Biancolella. Se sopii erityisen hyvin paikallisruuan, jänispaistin, seuraksi.

Italialainen naisrunoilija Vittoria Colonna (1492-1547) asui Ischialla perheineen lapsesta aikuisuuteen. Colonnan läheinen ystävä oli kuvanviestäjä ja taiteilija Michelangelo Buonarroti ja ystävien välistä kirjeenvaihtoa on säilynyt jälkipolvillekin. Chiesa di Sprito Santo -kirkko rakennettiin 1600-luvulla ja sen helluntai-aiheisen alttaritaulun on maalannut saarella asunut taiteilija Alfonso di Spigna (1697-1785). Luennolla kuulimme myös muista alueella vaikuttaneista kulttuurihenkilöistä, uskonnollisista tavoista ja elämästä menneillä vuosisadoilla.

Alueen ekosysteemi on kärsinyt mm. meren happamoitumisesta ja jotkut eläinlajit, kuten tietyt kilpikonnat, ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon. Jo Suezin kanavan rakentaminen aikoinaan muutti Välimeren eliökantaa, kun mereltä syntyi yhteys Punaiselle merelle ja sen hyvin erilaiseen ekosysteemiin.

Procidan saarella on kuuluisa vankila, joka oli toiminnassa 1980-luvun loppupuolelle asti. Saarelle sijoittuu tunnettu italialainen elokuva Il Postino, jonka pääosassa nähdään näyttelijä Massimo Troisi. Kirjailija Elsa Moranten romaani Arturon saari (it. L’isola di Arturo) sijoittuu myös näihin maisemiin. Procidan saarella on kauniita kävelyreittejä, joita pitkin saareen on mielenkiintoista tutustua. Pikkukaupunkien ja kylien värikkäät talot luovat ainutlaatuisen, iloisen ja aurinkoisen, tunnelman näille kauniille Välimeren saarille.

.

5.4. Kirjaesittely: Mansikkaa ja rosmariinia, toscanalaista jääteloterapiaa

Katariina Ponteva kertoi kirjastaan Mansikkaa ja rosmariinia, toscanalaista jääteloterapiaa Panimoravintola Koulun historianluokassa. Teoksessa tutustutaan jäätelön ja yrttien maailmaan jäätelömestari Domenicon ja hänen asiakkaidensa tarinoiden kautta. Kirja on fiktiivinen, mutta todellisuuspohjainen, ja kirjan jäätelömestarin esikuvana toimi Katariinan pitkäaikainen ystävä, venetsialainen Alaska-jäätelöbaarin perustaja Carlo. Kirjassa esitellään myös perinteisiä cucina povera -kasvisruokareseptejä, kuten cecina-kikherneletut, joiden seurana nautitaan useimmiten spuma-juomaa, eräänlaista siiderin ja siman yhdistelmää.

Italialaisille on tärkeää syödä vuodenaikojen mukaan ja kauden omia tuotteita. Tämä tapa näkyy myös tiukimmin ammattiinsa vihkiytyneiden jäätelömestarien tuotannossa: tiettyjä jäätelömakuja tarjotaan vain silloin, kun kyseisen jäätelön valmistukseen tarvittavia elintarvikkeita, kuten marjoja tai hedelmiä, on luonnollisesti saatavilla. Näin jäätelöön saadaan paras ja aidoin maku.

Jäätelön ja oopperan ystävä Katariina asuu puolet vuodesta Toscanan Luccassa, säveltäjä Giacomo Puccinin kotikaupungissa, jossa Katariina on otettu lämpimästi vastaan.