MÄNTTÄ
De Chirico näyttämöllä
Taiteilija Giorgio de Chiricon suhde Roomaan, teatteriin ja oopperaan
.
15.3.2025 – 17.8.2025 Serlachius Pääkonttori, R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä
.
De Chirico näyttämöllä on toteutettu yhteistyössä Fondazione Giorgio e Isa de Chiricon, Teatro dell’Opera di Roman, Maggio Musicale Fiorentinon ja Fondazione Cerratellin kanssa. Näyttelyn kuraattorit ovat Hannu Palosuo, Italo Nunziata, Cornelia Bujin ja Lorenzo Canova.
Teksti Serlachius museon kotisivuilta.
.
PORI
Teemu Muurimäki – Quarto di secolo – neljännesvuosisata uniikkipukuja
.
26.4.2025 – 22.2.2026, Satakunnan Museo, Pori
.
Porilaislähtöinen muotitaiteilija Teemu Muurimäki avaa ensimmäisen oman näyttelynsä Satakunnan Museossa huhtikuussa 2025. Näyttely juhlistaa Muurimäen jo 25 vuotta kestänyttä uraa. Kyseessä on merkittävä katsaus suomalaiseen muotitaiteeseen. Näyttelyn toteuttavat Satakunnan Museo ja Teemu Muurimäki.
Suomen tunnetuimpiin muotitaiteilijoihin kuuluva Muurimäki on suunnitellut uniikkipukuja 1990-luvun lopulta lähtien. Muurimäen pukuja on nähty niin Linnan juhlissa, Uuden Musiikin Kilpailussa, Euroviisuissa kuin Cannesin elokuvajuhlilla. Vuodet muotimaailman huipulla Ranskassa, Italiassa ja Australiassa mm. Cymbeline Parisin, Armanin, Dolce & Gabbanan ja Carla Zampattin palveluksessa toivat Muurimäen töitä laajalti esille kansainvälisesti. Suomessa Muurimäki on suunnitellut mm. Marimekolle ja Turolle.
Muurimäen runsaasta tuotannosta saapuu Poriin kattava otos glamouria ja säihkettä koko uran varrelta.
Teksti Satakunnan Museon kotisivuilta.
TAMPERE
Bravissimo! – pukuloistoa Rooman oopperasta
.
26.4.2025 – 18.1.2026 Museo Milavida, Tampere
.
Museo Milavidan parrasvaloissa paistattelee 26.4. alkaen suuria tunteita ja draamaa pursuileva ooppera. Bravissimo! – pukuloistoa Rooman oopperasta kertoo oopperan pompöösia historiaa ja esittelee estradeilla nähtyjä loisteliaita pukuja. Teatro dell’Opera di Roma eli Rooman ooppera tuo Milavidaan ihasteltavaksi 38 pukua sadan vuoden ajalta.
Vanhimmat asut ovat 1920-luvulta ja uusimmat aivan viime vuosilta. Rooman oopperatalo avasi ovensa vuonna 1880. Siellä on ensi-iltansa saanut esimerkiksi Giacomo Puccinin Tosca-ooppera vuonna 1900. Näyttelyn kuraattoreina toimivat kuvataiteilija Hannu Palosuo ja italialainen oopperaohjaaja Italo Nunziata.
Vanhimmat asut ovat 1920-luvulta ja uusimmat aivan viime vuosilta. Rooman oopperatalo avasi ovensa vuonna 1880. Siellä on ensi-iltansa saanut esimerkiksi Giacomo Puccinin Tosca-ooppera vuonna 1900. Näyttelyn kuraattoreina toimivat kuvataiteilija Hannu Palosuo ja italialainen oopperaohjaaja Italo Nunziata.
Suomessa oopperalla on elitistinen leima, mutta esimerkiksi Italiassa se on perinteisesti kaiken kansan viihdettä. Ällistyttävät juonenkäänteet, myrskyisä musiikki, sankaritenorit ja diivat prameissa asuissaan, yliampuva näytteleminen, mahtipontinen lavastus ovat ihastuttaneet katsojia kuninkaallisista rahvaaseen jo vuosisatojen ajan.
Oopperan synnyinmaasta Italiasta on tullut lukuisia kuuluisia oopperasäveltäjiä ja virtuoosimaisia laulajia. Esimerkiksi Giuseppe Verdin Aida tai La Traviata ja Gioachino Rossinin Sevillan parturi ovat yleisön kestosuosikkeja. Näyttävä puvustus on keskeinen osa oopperan lumovoimaa. Bravissimo! -näyttelyssä on mahdollisuus nähdä, millaisia asuja vaikkapa tenori Luciano Pavarotti ja sopraano Maria Callas ovat esiintyessään käyttäneet. Teatro dell’Opera di Roman produktioissa on ollut mukana eri alojen taiteilijoita. Oscar-voittaja Sofia Coppola ohjasi vuonna 2018 La Traviatan ja Valentino suunnitteli siihen puvustuksen. Kiinalainen taiteilija Ai Weiwei suunnitteli puvut ja lavastuksen Turandot-oopperaan vuonna 2022.
Teksti museo Milavidan kotisivuilta.
Etusivun kuva: JuliusH, Pixabay